Van diagnose tot nieuwe start
Anna: “In de zomer van 2020 kreeg ik te horen dat ik multiple sclerose (MS) had. Dit was niet mijn eerste ernstige diagnose, maar ik wist vanaf het begin dat ik zou vechten voor mijn gezin.”
Tom: “Anna's uitval was een enorme klap voor onze organisatie. Haar afwezigheid tijdens zo'n drukke periode vroeg om een goede reorganisatie om de continuïteit te waarborgen.”
De eerste stappen terug
Anna: “Twee weken na mijn diagnose begon ik met een intensieve behandeling. Kort daarna startte ik met ambulante revalidatie. Fysiek ging het snel beter, maar mentaal had ik het moeilijker. Toch wilde ik zo snel mogelijk weer aan het werk. Een half jaar na mijn diagnose nam ik contact op met Tom, de directeur, en we planden een gesprek in.”
Tom: “Tijdens haar afwezigheid hielden we regelmatig contact over haar terugkeer. We besloten dat ze niet zou terugkeren als diensthoofd, maar als verantwoordelijke van het kortverblijf. Dit was een moeilijke beslissing, maar het was duidelijk dat een andere functie beter zou zijn.”
De eerste herstart
Anna: “Op advies van de arbeidsgeneesheer ben ik halftijds opnieuw begonnen. Het was een nieuwe functie, dus ik moest veel leren. De werkdruk bleek hoger dan ik aankon en ik merkte dat mijn werktempo vertraagd was en mijn geheugen mij vaker in de steek liet.”
Tom: “Na enkele signalen hebben we opnieuw om de tafel gezeten en toegegeven dat er aan beide kanten foute inschattingen waren gemaakt. In november 2021 besloot Anna een stap opzij te zetten om haar nieuwe zelf meer te aanvaarden.”
De hulp van gespecialiseerde jobcoaching
Anna: “Het opnieuw moeten stoppen viel me zwaar. Ik twijfelde continu aan mezelf en had geen zelfvertrouwen meer. Toen herinnerde ik me een folder over gespecialiseerde jobcoaching en nam contact op. De gespecialiseerde jobcoaching gaf me de inzichten die ik nodig had om opnieuw te kunnen functioneren. Een week later had ik mijn eerste gesprek met Lisa. Ik kon mijn verhaal kwijt en mijn twijfels bespreken. Neuropsychologische testen lieten zien dat mijn vermogen tot plannen, organiseren en multitasken was aangetast. Dit bracht me rust.”
Tom: “Wij zaten ook met veel vragen en wisten niet goed wat haalbaar was. Lisa bracht hierin een meerwaarde door opties op tafel te leggen. Na enkele gesprekken met Lisa, die als bemiddelaar fungeerde, kwamen we tot de beslissing van progressieve tewerkstelling. We maakten samen met Lisa een plan van aanpak.”
Een tweede start
Anna: “Ik begon heel laagdrempelig als vrijwilliger om de afdeling en bewoners te leren kennen. Stap voor stap nam ik meer taken op, eerst onder begeleiding of samen met een collega. Alles verliep gradueel en op mijn eigen tempo. Dankzij de gespecialiseerde jobcoaching kon ik weer op een verantwoorde manier aan de slag.”
Tom: “Er waren regelmatig opvolggesprekken met Lisa, leidinggevenden en Anna. Nu is het duidelijk voor iedereen wat de verwachtingen zijn en waar we naartoe willen. Haar doel is een tewerkstelling van 70-75%. Met de begeleiding van gespecialiseerde jobcoaching hebben we een duidelijke aanpak en kunnen we beter inschatten wat haalbaar is voor Anna.”
Het resultaat
Anna: “Sinds december 2022 werk ik halftijds als verpleegkundige en dat gaat goed. Mijn werktempo ligt lager dan vroeger en de combinatie met mijn thuissituatie is niet altijd eenvoudig. Evaluaties blijven nodig, ook met de arbeidsgeneesheer. Gespecialiseerde jobcoaching was voor mij geen meerwaarde, maar een noodzaak. Zonder hen stond ik niet waar ik vandaag sta. Ik zou deze dienstverlening ongetwijfeld aanraden aan lotgenoten.”