Doorgaan naar content
Aanmelden

Monica

Ik werk al enkele maanden als administratief medewerker bij Voetbal In de Stad. Mijn collega’s helpen mij zo veel mogelijk maar ik voelde dat ik zelf nog extra inspanningen moest doen om mij beter verstaanbaar te maken. De collega’s hebben onvoldoende tijd om mijn werk te verbeteren.

Ik ging zelf op zoek naar ondersteuning en ontdekte zo dat ik recht had op job- en taalcoaching. Ik volg Nederlandse les, krijg les van een logopediste maar … Nederlands op de werkvloer is toch iets anders.

Ik ben heel perfectionistisch en dat remt mijn werktempo af. Door gesprekken met de taalcoach besef ik dat ik een evenwicht moet vinden tussen perfect Nederlands en vlotte communicatie. Ik kan vertellen wat ik wil. Ik hoef een juridische tekst niet woord per woord door te lezen met mijn woordenboek bij de hand, maar moet de inhoud wel verstaan. Of het nu gaat om de woorden van het werk (vakjargon), spreektaal of dialect van bezoekers …mijn woordenschat groeit.

Ik had schrik om met vreemde personen te praten. Telkens de telefoon ging kreeg ik stress. Ook hier leerde ik beter mee omgaan. Eerlijk zeggen … ik begrijp u niet, vragen om iets te herhalen, of gewoon het telefoonnummer geven van een collega, het hoort er nu bij.

Ik merk nu ook dat ik steeds meer in het Nederlands denk i.p.v. mijn moedertaal.

Het is fijn dat ik nu weet dat de taalcoach er is als ik ze nodig heb, maar dat ik eigenlijk gewoon … goed bezig ben en alle info die ik kreeg probeer toe te passen.