De bedoeling van het re-integratietraject is het bevorderen van de re-integratie van de werknemer die zijn overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen.
Bij tijdelijke ongeschiktheid zoeken we naar aangepast werk of een ander soort werk totdat de werknemer volledig hersteld is. Dit kan nodig zijn na bijvoorbeeld een ernstig ongeval of tijdens herstel na een ziekte, wanneer de werknemer nog niet klaar is voor volledige werkuren.
Voor werknemers die definitief niet kunnen terugkeren naar hun oude werk, bijvoorbeeld vanwege medische redenen die zijn vastgesteld door hun eigen arts of de bedrijfsarts, heeft het geen zin om tijdelijke oplossingen te zoeken. In deze gevallen zoeken we naar werk dat beter past bij de blijvende beperkingen van de werknemer.
Als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een ongeluk op het werk of een ziekte veroorzaakt door het werk, dan kunnen we pas beginnen met het re-integratietraject nadat de tijdelijke arbeidsongeschiktheid is afgelopen volgens de wetten die gelden voor deze situaties. Dit betekent dat we het re-integratietraject pas kunnen starten als de wettelijke procedures voor herintreding niet meer van toepassing zijn.
Het werk terug hervatten
Na een burn-out, ziekte, arbeidsongeval of na bij een arbeidsbeperking kijk je nu uit naar een job die beter bij jou past. Enkele Werkplekarchitecten met de juiste expertise helpen jou bij het vinden van aangepast werk waar je energie van krijgt en waar je nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen en kunt bijdragen aan een sterk team.
Contacteer een Werkplekarchitect die jou kan ondersteunen bij je werkhervatting: