Doorgaan naar content
Aanmelden

Communicatie met anderstaligen

Heel wat Werkplekarchitecten bieden opleidingen, workshops en adviezen aan rond taalbeleid, leidinggeven aan anderstaligen, samenwerken met anderstaligen, het verwerven van taal voor anderstaligen,....  

De opleidingen, adviezen of workshops kunnen plaatsvinden in open aanbod of op maat.

We geven hieronder een aantal opties aan. Mocht je een specifieke vraag hebben voor je bedrijf, neem contact met een Werkplekarchitect die ‘communicatie met anderstaligen’ aanbiedt in jouw regio:

Klare taal: Nederlands op de werkvloer 

Duidelijk communiceren is belangrijk op de werkvloer. Het bespaart tijd, vermindert frustratie en fouten.  Deze training laat zien dat je als werkgever, leidinggevende of als collega een groot verschil maakt door kleine aanpassingen te doen in de manier van communiceren. De training geeft je een kader en tips over eenvoudige en werkbare communicatietools.  Daarna ga je de tools en tips inoefenen. 

Als je klare taal gebruikt begrijpen de laag taal- en communicatievaardige personen wat je zegt en je vermijdt misverstanden. Je voorkomt tijdrovende correcties of vragen en je geeft gebruiksvriendelijk info. 

Herschrijven van bedrijfsdocumenten in klare taal 

Hoe herschrijf ik formele documenten in klare taal op maat van anderstalige werknemers (vacatures, brieven, onthaalbrochure, werkafspraken, instructie- of veiligheidsfiches en andere belangrijke documenten binnen de onderneming)?   

Dit aanbod is volledig op maat van de onderneming. 

Taalbeleid in de onderneming 

We nemen de afspraken die er in de organisatie al zijn rond ‘taal’ onder de loep. Op basis hiervan formuleren we een advies omtrent het taalbeleid en /of helpen we bij het uitwerken ervan. Dit omvat bijvoorbeeld: wat is de omgangstaal in de organisatie, op welke manier ondersteunen we anderstalige medewerkers (wat doet het team, wat doet de leidinggevende?), hoe communiceren we belangrijke informatie? Etc.