Doorgaan naar content
Aanmelden

Individueel maatwerk voor werknemers en werkzoekenden

Heb je een gezondheidsprobleem of een arbeidsbeperking? Dan komt je werkgever of jij, als je zelfstandig bent, mogelijk in aanmerking voor de werkondersteunende maatregelen van individueel maatwerk. Neem contact op met VDAB om jouw arbeidsbeperking te erkennen en de behoefte aan individueel maatwerk aan te vragen. 

Voorwaarden

Je woont in Vlaanderen of EU en werkt in Vlaanderen 

Je woont in het Vlaams Gewest (hoofdverblijfplaats) en werkt in België of in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte en komt dagelijks of minstens één keer per week naar uw hoofdverblijfplaats. 

Je hebt een erkende arbeidsbeperking en door VDAB vastgesteld advies 

Jouw werkgever kan voor jouw aanwerving of tewerkstelling de premies voor individueel maatwerk aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie. Dit kan enkel nadat VDAB(opent in nieuw venster) bij jou de behoefte aan individueel maatwerk heeft vastgesteld. Alleen jij kunt deze vraag stellen aan VDAB. Je bent niet verplicht om een advies individueel maatwerk aan te vragen, maar zonder dit advies kan je werkgever geen beroep doen op de premies van individueel maatwerk. 

 VDAB stelt de arbeidsbeperking en de behoefte aan individueel maatwerk vast aan de hand van een attest of een onderzoek dat aantoont dat jouw gezondheidsprobleem een grote impact heeft op het functioneren op de werkvloer. 

Je bent aan het werk 

Elke arbeidsovereenkomst van meer dan 1 dag (langer dan 24 uur) komt in aanmerking, zoals een job van bepaalde of onbepaalde duur, een opdracht als uitzendkracht, een vakantiejob, een job als statutair ambtenaar bij een lokaal bestuur of een flexijob. 

Je kunt individueel maatwerk ook inzetten bij het opzetten of uitvoeren van jouw zelfstandige activiteiten.

Vragen over individueel maatwerk? Onze beleidsmedewerker helpt je graag!