Doorgaan naar content
Aanmelden

Taalcoaching bij A&C Systems

“Diversity is a mix. Inclusion is making that mix work” 

En dat weten ze ook bij telecommunicatieleverancier A&C systems in Hoegaarden, waar ze investeren in mensen en kansen bieden. Daarvoor werken ze samen met Werkplekarchitect Synkroon. ‘Als je investeert in jouw werknemers, krijg je loyaliteit en motivatie terug. Zij beseffen dat hun werkgever potentieel ziet en bereid is ondersteuning te bieden waar nodig’, vertelt Samir, teamleader en preventieadviseur. En dat loont!  

Op de foto v.l.n.r.: El Miloud, Samir, Stany en jobcoach Amber van Synkroon.

Van links naar rechts: El Miloud, Samir, Stany en jobcoach Amber van Synkroon.

Zo ook voor El Miloud, autotechnicus in hart en nieren, tot hij op een dag door een arbeidsongeval een polsletsel opliep.  Omdat hij door zijn polskwetsure aangepast werk nodig had en El Miloud tijdens zijn sollicitaties botste op een taalbarrière, liep de zoektocht naar een nieuwe job moeizaam. Ondanks verschillende mislukte pogingen om terug aan de slag te gaan als autotechnicus, verloor El Miloud de motivatie niet om werk te zoeken. Voor hem was stilzitten geen optie. Via jobcoach Amber, werkende voor Synkroon, werd El Miloud ondersteund en uitgedaagd om de arbeidsmarkt breder te verkennen, en te ontdekken welke andere jobmogelijkheden nog bij hem passen.

Zo kwam hij dankzij Amber in aanraking met A&C Systems, waar hij de kans kreeg om stage te lopen en een gevarieerd takenpakket te verkennen onder leiding van Stany, algemeen verantwoordelijke voor de logistiek. ‘Ik had al samengewerkt met A&C systems, en wist dat er veel groeimogelijkheden en kansen worden geboden als iemand gemotiveerd is’, stelt Amber.  

Het schema dat Samir voor El Miloud ontwierp.

El Miloud gaf al meteen een goede indruk door zijn gemotiveerde houding en werklust. Na zijn stage bij A&C Systems kreeg hij een vast contract aangeboden als logistiek medewerker. Stany stelde met de hulp en raad van jobcoach Amber een takenpakket op maat samen voor El Miloud, gebaseerd op zijn competenties en rekening houdend met zijn geblesseerde pols. Daarbij kreeg El Miloud inspraak. Wanneer zijn functie had vorm gekregen, werd El Miloud ingedeeld in een team onder leiding van Samir. 

Pictogrammenboek (foto’s rechts)

Het op maat samengestelde takenpakket beantwoordde aan de noden en wensen van El Miloud. ‘Vervolgens’, stelt Samir, ‘heb ik Amber haar hulp ingeroepen om een traject uit te stippelen waarin we ondersteuning bieden betreft de taalbarrière, om zo werk te maken van een meer volledige integratie in de organisatie en het team’. Met tips en advies van coaches van Synkroon, stelt Samir stelde een pictogrammenboek op maat op, met pictogrammen, woordelijke uitleg en aanwijzingen specifiek voor zijn takenpakket en bijhorende veiligheidsinstructies. Voor elke dag bestaat er een plan van het magazijn met de ‘to-do’s’ van die dag om hem de weg te wijzen.

Bovendien staat aangeduid waar de eerstehulpkoffers zich bevinden in het magazijn en wie zijn collega’s zijn. Met het gepersonaliseerde schema was het de bedoeling dat hij meer inzicht zou verkrijgen in de takenlijst, zodat hij na verloop van tijd zijn dagschema’s zelf kan aanpassen. Met succes! ‘Na twee weken werken bij A&C Systems gaf hij mij het schrift terug, omdat hij de collega’s en de taken al uit zijn hoofd kende’, vertelt Samir trots.  

Nu is El Miloud onmisbaar in het magazijn en appreciëren zijn collega’s zijn werk. ‘Toen El Miloud met verlof was, vertelden zijn collega’s me spontaan dat zijn afwezigheid in de verf zet wat hij allemaal doet, en dat hij gemist wordt’, vertelt Samir. Dankzij de ondersteuning van jobcoach Amber, en een werkgever die mogelijkheden ziet en investeert in medewerkers, is El Miloud bij A&C Systems opnieuw kunnen starten. Hij heeft daar zeker zijn plek gevonden!  

Met dank aan Stany, Samir en El Miloud van A&C Systems, en Amber van Synkroon voor deze getuigenis!

Een schema uit het Pictogrammenboek dat Samir voor El Miloud ontwierp.