Doorgaan naar content
Aanmelden

Durf springen voor je medewerkers!

Copyright: Studio Dann

De Inclusieve Onderneming Award ligt al enkele maanden achter ons, maar onze Ambassadeur Inclusief Ondernemen Woonzorgcentrum Witte Meren heeft nog niet stilgezeten… en zeker niet op vlak van inclusie. Jan Smolders, directielid van het Molse woonzorgcentrum, wil graag onze leden inspireren met een paar tips om inclusiever te ondernemen.

Een eerste belangrijke tip voor ondernemers die willen beginnen of verdere stappen willen nemen om inclusief te ondernemen is: durven springen. Je moet als ondernemer altijd openstaan voor nieuwe initiatieven en durven verder kijken. ‘Elk probleem is een kans om te veranderen’,  vertelt Jan Smolders. ‘Je kunt afwachten tot het probleem zichzelf oplost, wat heel lang kan duren, of je kunt effectief op zoek gaan naar oplossingen. Durf je handen dus uit de mouwen te steken, vooral voor je medewerkers.’ Want zoals zijn tweede advies luidt: investeer in je medewerkers. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen zijn trouwe medewerkers. Jan Smolders gaat dus telkens op zoek naar creatieve oplossingen om uitdagingen binnen de sector aan te pakken.

Zo heeft Witte Meren de hoge druk op de zorg- en verpleegkundigen verminderd door laagopgeleide mensen aan te nemen. Zij nemen huishoudelijke taken – zoals het opmaken van bedden - over zodat de zorg- en verpleegkundigen zich kunnen concentreren op hun kernverantwoordelijkheden. In september starten in Witte Meren ook 6 maatwerkers in het kader van een samenwerking met maatwerkbedrijf De Sprong. Dat partnerschap zal ook het takenpakket van het huidige personeel verlichten. Het blijft belangrijk dat deze interne aanpassingen geen negatieve gevolgen hebben voor het personeel en dat het zorgniveau gehandhaafd blijft.

Vooral in tijden van arbeidskrapte is het essentieel om goed na te denken over hoe je een vacature ingevuld krijgt. Wanneer er bij Witte Meren een vacature ontstaat, wordt er eerst gekeken naar de mensen die al in dienst zijn. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om medewerkers te laten doorgroeien door te kijken naar hun kunnen en talenten. ‘Iedereen kan verzorgen, daar heb je in principe geen diploma voor nodig. Als beginnende ouder krijg je ook geen opleiding over hoe je je kind moet opvoeden. Dat is iets dat je op het moment zelf aanleert. Daarom kunnen onze medewerkers met de juiste competenties zelfs intern doorgroeien tot zorgkundige,’ zegt Jan Smolders. Een Finse verpleegkundige begon bij Witte Meren als logistiek medewerker omdat haar buitenlandse diploma niet erkend werd, maar kreeg vervolgens – na opleiding – de kans om door te groeien tot verpleegkundige.

Jan voegt eraan toe dat een creatieve aanpak niet altijd succesvol is, maar dat je wel zult merken dat de inspanningen die je erin steekt uiteindelijk de moeite waard zijn. Wanneer je investeert in je medewerkers door bijscholing aan te bieden of hen meer verantwoordelijkheid te geven, voelen ze zich gewaardeerd en blijven ze trouw aan de werkgever. Ze blijven ook langer bij de organisatie, waardoor je als organisatie niet snel op zoek hoeft naar nieuwe medewerkers. Veel bedrijven zouden dus veel winst kunnen halen door tijd en werk te steken in hun personeelsbeleid, het is tenslotte je grootste kost als onderneming.

‘Onze inwoners zijn vaak familieleden van onze vaste medewerkers en jobstudenten. Zij weten als geen ander dat werken en dus ook wonen bij ons geweldig is!’, vertelt Jan Smolders trots. Bij Witte Meren worden niet alleen de bewoners verwend, maar ook de medewerkers worden goed verzorgd. Elk jaar worden er bijvoorbeeld een aantal thema-avonden, een teambuilding en een barbecue georganiseerd waar alle medewerkers van kunnen genieten. De medewerkers kijken altijd uit naar deze evenementen!

Woonzorgcentrum Witte Meren is een van onze vijf ambassadeurs Inclusief Ondernemen i.k.v. de Inclusieve Onderneming Award van 2022. Bekijk hier het bedrijfsfilmpje van WZC Witte Meren en laat je nog meer inspireren tot inclusief ondernemen!