Langdurig werkloos zijn is geen keuze. Zich activeren wel.

Het is bemoedigend om nieuw empirisch onderzoek te vinden dat een tegenstem geeft aan het credo om de werkloosheidsuitkeringen degressief te maken. Johannes Spinnewijn, een beloftevolle Vlaamse topeconoom, is duidelijk: "De uitkeringen aan het begin verhogen en ze nadien sneller doen dalen, zal de werkloosheidsduur doen toenemen." ( Knack, 14.08.2019)

Werkloosheid is niet iets wat je controleert. Veeleer is het een situatie waarin je weinig uitzicht hebt op een baan. Onvoorspelbaar. Er is veel aanmoediging nodig als prikkel om je situatie veranderd te krijgen. Mensen die langdurig werkloos zullen blijven, moet je vanaf dag één helpen. Want langdurig werklozen overschatten zichzelf en de duurtijd van hun werkloosheid.

Om effectief in hen te investeren, is er een activerend groeitraject nodig dat bol staat van aanmoediging, verhoging van het zelfbeeld met eerlijke respons vanuit de werkplek en de dienstverleners.

Voor deze activering hebben we activerende werkvloeren nodig. Plekken met werkervaringskansen. Mensen die ondersteunend nabij zijn. Die aanmoedigen. De drempels leren omzeilen. En vooral een mindset die gelooft in levenslang leren een loopbaan lang. En laat nu net dat zijn wat vandaag werkzoekenden minder of niet krijgen aangeboden: een werkplek waar ze kunnen oefenen, kunnen trainen. Want talent dat niet geoefend wordt, vergaat. Rust roest.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads