Een inclusievere arbeidsmarkt na corona?

Vandaag is Wereldkankerdag. Vanuit het project I-KNOW-HOW brengen we daarom graag de boodschap dat we uit de corona crisis zaken mee kunnen nemen die de terugkeer naar werk voor mensen met kanker kunnen faciliteren. 

Keren we na afloop van de Coronacrisis terug naar ‘business as usual’ of zal er sprake zijn van een blijvende trend waarbij een combi met telewerk ‘het nieuwe normaal’ wordt? Hoewel er heel wat beperkingen en valkuilen verbonden zijn aan doorgedreven telewerk ontdekken bedrijven, organisaties en werknemers ook de kansen die het biedt.

Telewerk kan immers beschouwd worden als een vorm van jobcrafting die de balans werk-privé faciliteert. Dat geldt zeker ook voor mensen die na een langdurige afwezigheid op het werk opnieuw aan de slag gaan. Zo is het bijvoorbeeld voor iemand die een zware kankerbehandeling achter de rug heeft omwille van de vermoeidheid die daarmee gepaard gaat een zeer groot voordeel als die persoon zijn/haar uren beter kan spreiden en ook zijn/haar focustaken gericht kan inplannen. Of als de thuisomgeving meer rust biedt dan het vaak drukke bureau-eiland op kantoor.

"Thuiswerken was plots geen issue meer, af en toe mijn half uurtje pauze zorgt ervoor dat mijn focus op werk er blijft". 

Maar ook bij de voorbereiding van de terugkeer naar werk kunnen we uit deze Coronacrisis leren hoe essentieel het is om in verbinding te blijven, ook als de medewerker tijdelijk niet aan het werk is. Zo hoorden we bijvoorbeeld volgende getuigenis:

“En plots kreeg ik bericht van een collega, dat ze nu begreep hoe muren op je af kunnen komen als je alleen thuis bent”.

Deze lessen nemen we alvast mee in de ontwikkeling van een vormingspakket voor HR-medewerkers waarbij knowhow & tools aangereikt worden om een ondersteunend reïntegratietraject uit te stippelen voor medewerkers die tijdelijk uitvallen op het werk.

I-KNOW-HOW is een onderzoeksproject dat geleid wordt vanuit de Arteveldehogeschool in nauwe samenwerking met GTB en Sterpunt Inclusief Ondernemen en enkele internationale partners. Het wordt gefinancierd met Europese middelen van Interreg 2 Zeeën. Binnenkort lanceert het project een vormingspakket voor HR-medewerkers. Volg de ontwikkelen op I-KNOW-HOW 'working with cancer' - Projectenportfolio

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads