Duidelijkheid voor veiligheid

Een verkeersadviesbureau gaf mij de voorbije weken een verrijkend inzicht. Het pleitte onomstreden voor duidelijkheid en eenduidigheid voor de mobiliteitsplannen doorheen de stad, met voorrang op het veiligheidsprincipe. Verrassend? Misschien houdt het wel steek, ook op een arbeidsmarkt.

Met de eenduidigheid in keuzes wordt vooral transparantie en voorspelbaarheid gecreëerd. De burger weet wat hij eraan heeft en kan zich op deze afspraken instellen. Overal de voorrangsregel van rechts toepassen bijvoorbeeld. Deze eenduidigheid ook consistent volhouden maakt het hele verhaal duurzaam en betrouwbaar en veilig.

Ook ons arbeidsmarktbeleid kan dergelijk werkprincipe best gebruiken. Werkzoekenden en actoren op de arbeidsmarkt hebben eenduidigheid en voorspelbaarheid nodig. Dan pas kunnen ze  zich ernaar aanpassen en op langere termijn investeren. Ik was aangedaan en kwaad over een werkende die omwille van corona tijdelijk ongewild werkloos werd gesteld door zijn werkgever. Twee maand kreeg hij de overeenkomstige uitkering. Tot de RVA hem berichtte dat hij de uitkering moet terugstorten, want hij was niet uitkeringsgerechtigd. Begrijpen wie kan. Corona maakt dus echt wel onderscheid. Hij is inmiddels weer aan het werk en heeft even beroep moeten doen op het OCMW.....

Ook actoren worstelen met afspraken die wijzigen en per actor verschillen. Dit kan op maatwerk lijken, maar tegelijk maakt het de regelingen ontransparant en onvoorspelbaar. 'Het kan bij elke organisatie weer een beetje anders zijn'. Dit geeft een onveilig gevoel en schept wantrouwen. En is geen goede basis voor een structurele samenwerking onder partners. Vertrouwen en veiligheid worden vooraf gegaan door standvastige duidelijkheid. We moeten nog oefenen.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads