Doe iets. Doe het anders. Doe het nu!

De krapte op de arbeidsmarkt is dagelijks nieuws geworden. Het gevaar bestaat dat er gewenning optreedt. Vorige week hadden de Vlaamse zorgambassadeur, Lon Holtzer en CEO van het HIVA, Geert Van Hooteghem, op een Voka-workshop een denderende wake-up call. "Investeer in uw 'manschappen' om de toekomst vanuit uw organisatie te garanderen." (LH).... "Dat is alvast een begin. En dan nog zal dit niet volstaan, want onze bedrijfsmodellen zijn al zestig jaar gebaseerd op een overschot aan potentiële medewerkers. En voor de komende twintig jaar is dat overschot er niet meer." (GvH)

Omzeggens elke sector en bedrijf wordt vandaag geconfronteerd met een niet of niet tijdige invulling van vacatures. Soms ontstaat zelfs lichtelijk paniek. Want het remt de bedrijvigheden of de zorgverlening. Wanneer ik dan deze arbeidsmarktanalyses beluister, staan we nog maar aan het begin van een andere arbeidsmarkt. Anders en sneller (over kortere periodes) selecteren. Levenslang leren en bijscholen door medewerkers. Doorheen een loopbaan andere jobinvullingen verrichten. Jobcreatie. Samen op de werkplek kijken hoe het met deze medewerkers nu wel kan. Stageformules uitproberen wordt schering en inslag. Aantrekkelijke jobprofielen maken, want dat is zelfs belangrijker dan een aantrekkelijke organisatie....

Doe iets. Blijven reflecteren is vandaag geen optie meer. Als HR-verantwoordelijke of werkgever kan je nu eenmaal niet alles tegelijk aanpakken. Maar je hebt wel de controle om te kiezen. Ergens beginnen en een stap zetten, waarvan je overtuigd bent van de zinvolle bijdrage in het verhaal van medewerkers aantrekken en verbinden.

Doe iets anders. Wanneer de instrumenten en werkwijzen die je gewoon bent te gebruiken, niet meer de effecten hebben die je verhoopt, wordt het tijd om iets anders uit te proberen. Collectieve infosessies zonder voorafgaandelijke selectie op basis van alle sollicitatiebrieven, met een individueel kort gesprekje eraan toegevoegd. Een werkplekleerstage van enkele maanden als soort 'proefperiode'. Een IBO. Een BIO-booster. Je staat er vandaag helemaal niet alleen voor. Misschien lukken zelfs gemeenschappelijke sectorinitiatieven, over je organisatie heen.

Doe het nu. Stel niet uit. Te veel horen we de wijsheden en erkennen we de bijdragen tot oplossing. Enkel de tijd voor actie lijkt te ontbreken. Niets van. Tijd is een kwestie van prioriteit. Maar het is nu twee voor twaalf om de matching met de werkplek aan te pakken. Start!

Bert Boone
12 maart 2018

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads