Home » Nieuws » Digitale coaching wordt een...

Digitale coaching wordt een must

We kennen jobcoaching. We installeerden taalcoaching. Is het ook geen tijd voor digitale coaching? De coronacrisis drukte ons met de neus op de feiten. Een aantal mensen konden we niet bereiken. Tegelijk beseffen we dat de onlinewerking in deze coronatijd een boost kreeg, waarop verder wordt doorgewerkt. Een alarmsignaal voor de meest kwetsbaren en hen die hen niet willen vergeten.

Zowel voor job- als voor taalcoaching zijn minder vanzelfsprekende op maat-benaderingen ingeburgerd. Telkens gaat het om situatie- of werkplekgebonden acties die direct ondersteunend de persoon in kwestie en zijn werkplekomgeving vooruit helpen. Concrete drempels of specifieke werkplekverwachtingen zijn het uitgangspunt van de aanpak. Het gaat niet om een diploma of attest, wel om een inschakelbaarheid die een duurzaamheid ambieert, kort-op-de-bal reageert en anticipeert op ervaren tekorten, waardoor de betrokken medewerker 'arbeidsfahig' blijft.

Het is tijd om naast de job- en taalcoaching ook de digitale coaching een plaats te geven. Vooral de mensen met bijzondere ondersteuningsnood kunnen hier op maat en met face-to-face ondersteuning succesbepalende stappen vooruit zetten. Niet in off-the-job situaties, maar andermaal met veel linken naar hun werksituaties, waardoor de zinvolheid en bruikbaarheid en oefenkans systematisch geïllustreerd worden.

Dergelijk opzet valt niet zomaar uit de lucht en vereist een invulling van een aantal voorwaarden: flexibele infrastructuur (op de werkplek?) en flexibel inzetbaar, didactisch materiaal, aangepast aan de vragen en noden. Maar ook lesgevers zijn nodig, die de niet vanzelfsprekende verbinding tussen techniek en menselijk vermogen en directe bruikbaarheid met oefenkans kunnen integreren. Het is een investering waard, willen we de kloof met de meest kwetsbaren nog dichten. Het is ook tijd om er nu werk van te maken. Nu de kloof nog overbrugbaar is.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads