Circulair werk(t)!

De gloednieuwe openstaande ESF-oproep met bovenstaande titel illustreert meteen de kernwaarde ervan. Circulaire economie wint aan belang om een duurzame samenleving te kunnen koesteren. Onderweg zijn er nog wat drempels te overwinnen. Dat ESF erin slaagt om hierop alert te reageren verdient alleen maar waardering.

De oproep zal in elk geval lokale besturen en alerte maatwerkbedrijven en vooruitziende bedrijven doen nadenken hoe zij opnieuw een stap vooruit kunnen zetten. Mij deed de ESF-oproep terugdenken aan het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2019, waarin onder meer wordt op zoek gegaan naar een duurzame armoedebestrijding. In Sampol van maart 2020 brengen  Karine Van Doorsselaer en Jill Coene een verkorte weergave onder de titel 'Hebben mensen in armoede baat bij circulaire economie?'. Onder subtitels als: verkopen of ruilen via een alternatief circuit; herstellen in plaats van weggooien; van hebben naar gebruiken en 'pay-per-service' staan ze stil bij de opportuniteiten van de circulaire economie. En ook het groot tewerkstellingspotentieel ervan krijgt de nodige aandacht. De moeite waard om op voort te bouwen.

Tegelijk doet deze circulaire beweging mij denken aan onze beroepsbevolking, hun potentieel en relatie tot de Vlaams arbeidsmarkt. Decennia zijn we met De Werkplekarchitecten, samen met anderen, bezig om het citroenmodel (zoveel als mogelijk halen uit een medewerker en dan 'weggooien') te vervangen. Jobmatching, jobcarving, jobdesigning, jobcoaching,....alle instrumenten worden aangeboord om de match tussen mens en arbeid te optimaliseren. Geleidelijk voelen we aan dat binnen het huidig economisch bestel dit geen vanzelfsprekendheid is. We botsen telkens opnieuw op de grenzen.  De coronacrisis doet ons ogen openen. Tele- en thuiswerk mag dan een 'win' worden voor mobiliteit en tijdsbesparing, het zet ook de haalbaarheid binnen een gezinscontext met jonge kinderen in vraag. Telkens opnieuw zijn het illustraties van ontwikkelingen waarbij dient gewerkt aan de drempels van de vernieuwende ontwikkelingen.

Ik hoop dat de circulaire economie ons ook helpt reflecteren hoe we dit gedachtengoed op mensen kunnen toepassen. In plaats van 'weg te gooien', opnieuw herstellen en haalbaar inzetten. In plaats van hebben gebruiken, pay-per-service, ruilen,....Een pak mensen die echt willen werken, maar aan de kant moeten blijven omwille van statuten en inkomensgaranties,....zijn niet de drempel, maar wel de systemen die oldschool blijven draaien en onvoldoende faciliteren. Er is nog circulair werk aan de winkel.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads