Een business continuity plan

Eerlijk. Ik had er een maand geleden nog nooit van gehoord. En toen ik het hoorde, dacht ik: 'Nee. We gaan toch niet de millenniumbug van 2000 hernemen, waarbij ieder bedrijf en organisatie noodplannen en permanenties diende op te maken om de computerprogramma's bij de overgang van 1999 naar 2000 te beschermen.' Toen gebeurde er niets. Of toch. Het leven ging zijn dagelijkse gang verder vanaf 1 januari 2000. 

Een business continuity plan. Het gaat erom dat je beschrijft hoe je je productie of dienstverlening zult voortzetten, wanneer de toelevering stokt, of wanneer je zelf over onvoldoende medewerkers beschikt. Wat zul je dan aan je klanten nog kunnen bieden? Wat niet? En hoelang kan je welke service blijven aanbieden? Allemaal erg zinvolle vragen.

Ik stel vast dat zowel wijzelf in het werkveld als bij de overheid het de voorbije weken een zoektocht is geweest. Vanuit een sterke zorg en betrokkenheid krijgen dienstverleners de vraag wekelijks te rapporteren hoe het hen vergaat en dat siert een overheid. Maar ik merk dat het ook voor hen een nooit geziene toestand is. Het is oorlog en dat voelt in deze regio erg onwennig aan.

Toch zouden we moeten trachten om elkaar op dit ogenblik minder administratieve rompslomp te bezorgen. Voorgemaakte formats die meteen met de juiste vraagstelling focussen op de kern van de opvolging. Afstemming tussen verschillende vraagstellers, waardoor het antwoord in 1 reactie wordt gevat. Een timing die redelijk blijft. Zo niet, schiet er geen tijd over om het echte werk te doen: de klanten bedienen en de medewerkers ondersteunen die dag in dag uit blijven werken en ook terechte vragen hebben rond veiligheid, gezondheid, hun inkomen ...en de kwetsbare mensen voor wie ze het doen.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads