Aanbevelingen n.a.v. COVID-19

In deze zomerperiode werden twee reeksen aanbevelingen aan de Vlaamse regering overgemaakt: “Vlaanderen herleeft. Aanbevelingen voor maatschappelijke relance” door het maatschappelijk relancecomité (13 juli 2020) en “Vlaanderen welvarender, weerbaarder en wervender. Aanbevelingen van het Economisch Adviescomité” (14 juli 2020). Beide werkstukken laten aanvoelen welke richting experten uitkijken wanneer de toekomst van Vlaanderen in het vizier komt. Ik waag me niet aan een samenvatting. Ik zou te kort doen aan de rapporten door te pretenderen hier zo maar enkele  samenvattingen weer te geven. Jullie vinden onderaan de linken om het zelf door te nemen. Ik geef wel enkele items die bij mij zijn blijven hangen. Doen jullie maar de check. Zo beginnen aanbevelingen ook te leven.

  1. Levenslang leren moet voor iedereen een evidentie worden. Een individuele leerrekening (of een leerportefeuille) is in de maak met een individueel leer- en ontwikkelbudget. Het komt er op aan dat een cultuur van levenslang leren wordt geïnstalleerd. Ook het aantrekkelijk maken van het leercontract en te verbreden voor een populatie die ervoor in aanmerking komt wordt vermeld. Kortere en specifieke opleidingen, op vraag van de werkgever, komen in trek met de 70/20/10%-regel: 10 via gestructureerde lesinhouden; 20% via anderen; 70% via ervaring.
  2. De waarde van vrijwilligerswerk als springplank naar een job wordt in het daglicht geplaatst. Bij personen met een Turkse naam die op hun cv vrijwilligerswerk kunnen vermelden, was er geen sprake meer van een ongunstige behandeling. Ook de gemeenschapsdienst krijgt een vermelding, met meteen de boodschap dat deze maatregel niet etiketterend mag gaan werken op degenen die er gebruik van maken. Want dan werkt dergelijke activeringsmaatregel averechts.
  3. De doelstelling van 80% werkzaamheidsgraad in Vlaanderen wordt niet los gelaten. Iedereen activeren is de boodschap. En inclusiviteit is essentieel om die doelstelling te halen. Structurele samenwerkingen om kwetsbare groepen te begeleiden naar werk of ondernemerschap en een actieve monitoring en bijsturing van kansen op werk bij (nieuw) kwetsbare groepen illustreren de onverminderde aandacht die wordt gevraagd. Een ambitie om het aantal IBO’s te verdubbelen springt in het oog, met bijzondere focus naar personen met een migratie achtergrond.

U kan meer vinden in deze documenten: 'Finaal rapport economisch adviescomité' en 'Samenvatting rapport maatschappelijk relancecomité'

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads