Vlechtwerk in plaats van netwerk.

vlechtwerk

'Doof Talent' is een innoverend ESF-project. Het ondersteunt dove werkzoekenden en  werkenden op de arbeidsmarkt. Dat is de ambitie en de missie. Bij  de conceptuele op bouw van het project gaan de promotoren te rade bij collega-dienstverleners, overheden, experten  en werkgevers.

Weliswaar nog  ‘under construction’ zit het eraan te komen dat Vlaanderen kortelings zal beschikken over een workshoppakket dat met kennis van zaken (in casu: dovenproblematiek) de drempels voor toegang tot die arbeidsmarkt kan overwinnen.

Altijd deugddoend is de woordkeuze, waarmee deelnemers aan het panel hun focus weten te belichten. 'Vlechtwerking in plaats van netwerking' is zo'n binnenkomer.

We hebben het woord ‘netwerking’ bijna versleten, alsook de aloude netwerkrecepties. 'Vlechtwerking' is een nieuwe eyecacher. Welke dienstverlenende organisatie ook achter de concrete coaching steekt, het komt er op aan dat de verschillende noodzakelijke dienstverleningen zich efficiënt en effectief in elkaar verstrengelen.

Dergelijk vlechtwerk vraagt autonomie voor de professionals. Wendbaarheid ook. Afstemming. Een attitude van doorgedreven samenwerken, omdat het op je eentje niet lukt.

Dat vlechtwerk hebben we vandaag bikkelhard nodig. Alleen werken de instrumenten op de arbeidsmarkt vandaag niet altijd faciliterend om dit mogelijk te maken. Te hard is gefocust op een marktgedrevenheid, vertaald in één ogenschijnlijk zaligmakend instrument ‘de tender’.

Jammer van de verspilde tijd die erover gaat om tot de vaststelling te komen dat precies die tendering geen bijdrage heeft geleverd tot samenwerking maar plaats maakte voor concurrentie en prijzenslag, met de kwetsbare werkzoekende niet langer als centrale focus.

Concurrentie bewerkstelligt geenszins de beoogde duurzame  resultaten. Samenwerkingszin wél.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads