Stabiliteit en kwaliteit

Stabiliteit van dienstverlening geeft kwaliteit binnen een duurzaam partnerschap. Allemaal dure woorden die weinig grond raken, indien de overheid halsstarrig blijft houden aan de eenzijdige benadering van tendering. Kwaliteit vraagt stabiliteit. Stabiliteit vraagt een duurzaam partnerschap. 

Kwaliteit van dienstverlening komt de klantengroepen ten goede. Werkzoekende, werkende of werkplekomgeving hebben directe winsten uit een kwalitatieve ondersteuning. Kwaliteit gaat hier verder dan een moment aanstippen van tewerkstelling als resultaat. In wezen dienen alle betrokkenen een meerwaarde en positieve impact van de dienstverlening te ervaren. Dergelijke monitoring is vandaag onvoldoende in kaart gebracht, maar wordt cruciaal, willen we de impact van de ondersteuningsacties naar waarde kunnen schatten.

De kwaliteit is onderbouwd door een jarenlange opgebouwde expertise. We mogen gerust de actieterreinen van duurzame arbeidsinschakeling benoemen als gespecialiseerde domeinen. Dit betekent dat de actoren deze expertise dienen te continueren en te borgen. Hierin dient voortdurend geïnvesteerd. Deze cultuur met return on investment kan slechts worden opgepikt, wanneer er een duurzaam partnerschap met de overheid kan worden ontwikkeld.

Het fetisj van kortetermijntenders, veeleer gelanceerd als dogma en ideologisch vehikel, dwarsboomt dergelijk kwaliteitsdenken en ontwikkelt een neerwaartse spiraal. Partnerorganisaties kunnen niet meer investeren op langere termijn. Medewerkers voelen de onvoorspelbaarheid aan van hun inzetbaarheid. Investeren in mensen wordt herleid tot een snelle actie naar werk. Zonder meer. Onder dreiging van schorsing, voortdurend met sanctioneringen als leitmotiv. De zinvolheid in het tewerkstellingstraject heeft minder belang.

Ik ben benieuwd of de nieuwe minister van werk en de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VDAB het tij kunnen keren. Want de Werkplekarchitecten hebben zich wel constructief opgesteld de voorbije jaren. Maar het doet hen en hun medewerkers pijn dat er energie verloren gaat in de stoelendans van de kortetermijn waarbij niemand nog weet waar het eigenlijk om draait. Dienstverleners met een hart voor werk en voor degene die zich wil integreren op de arbeidsmarkt.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads