Samen verder kijken - 30 jaar Argos

Argos logo

Samen verder kijken

Argos bestaat 30 jaar. En een dertigjarig bestaan, dat verdient een feest. En feesten dat kunnen ze in Ieper. In CC Het Perron verzamelden de medewerkers en bestuurders van Argos samen met talrijke partners om even terug te blikken, stil te staan bij de huidige werking en - met veel goesting - vooruit te kijken naar nog eens dertig jaar Argos.

Waar het begon

Dertig jaar geleden vormde het engagement van een groep vrijwilligers in Ieper de kiem waaruit later de bloeiende vzw Argos zou groeien. Stevig geworteld in Ieper en regio Westhoek. In het begin van de jaren '80 ondersteunden vrijwilligers binnen de Werklozenwerking Ieper activiteiten voor laaggeschoolde en moeilijk plaatsbare werklozen. De werving gebeurde aan de stempellokalen. Dit groeide later uit tot een (feitelijke) vereniging die taallessen, themawerkingen, ICT-lessen en tewerkstellingprojecten opstartte.

Werkzoekenden centraal

Dankbaar voor al wie in de loop der jaren het pad van Argos kruiste, staat Argos er vandaag als een dynamische en geprofessionaliseerde organisatie. Ze biedt opleiding, begeleiding en tewerkstelling(skansen) aan en werkt daarvoor samen met trouwe partners zoals VDAB, Stad en OCMW Ieper en ESF.

Bij Argos staat de werkzoekende en zijn talenten centraal. Competenties worden versterkt en vertrouwen wordt terug opgebouwd. Vertrouwen in zichzelf en de mogelijkheid om (terug) een plaats te vinden op de arbeidsmarkt die aansluit bij hun interesses en mogelijkheden.

Gezocht en gevonden: win-win

Net als collega Werkplekarchitecten elders in Vlaanderen en Brussel, werkt Argos nauw samen met lokale ondernemingen die open staan voor werkzoekenden ‘met een rugzakje’ die gemotiveerd zijn en beschikken over de juiste competenties. Op zoek naar een win-win.

De afgelopen jaren werd in het beleid rond arbeidsbemiddeling en begeleiding naar werk het werkplekleren - met talrijke werkplekleerformules en stages - centraal gezet. Via diverse formules krijgen werkzoekenden werkervaringskansen in bedrijven. Competenties worden versterkt op de werkvloer. Mét begeleiding waar nodig.

Dat Argos die win-win niet alleen zoekt maar ook vindt, blijkt onder meer uit de getuigenis van plantencentrum Ieperplant. Er zijn heel wat geëngageerde bedrijven die gerust kansen willen bieden aan werkzoekenden die het moeilijker hebben om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Vaak vanuit idealisme, maar wel steeds op zoek naar een win-win. En terecht, want ondernemers willen in de eerste plaats kunnen ondernemen en oplossingen die bijdragen aan het bedrijfsrendement.

Inclusief ondernemen

Ondernemingen ondernemen in toenemende mate inclusief. Dat is mogelijk dankzij de samenwerking met en ondersteuning door Werkplekarchitecten. Sterpunt Inclusief Ondernemen zet het inclusief ondernemen in Vlaanderen en Brussel in de kijker via onder meer de campagnes Referentiebewijs Inclusieve Onderneming en de allereerste Award Inclusieve Onderneming 2018, die Gomad uit Antwerpen in ontvangst mocht nemen. De talrijke samenwerkingen van lokaal verankerde Werkpleklarchitecten met ondernemingen tonen dat effectief stappen gezet worden naar inclusief werken en ondernemen. En die inspanningen die mogen gezien worden.

Na dit spetterende feest en door de goesting die er van af droop, twijfelen we er niet aan dat Argos met haar team van 15 medewerkers het inclusief werken en ondernemen in de regio Ieper mee zal blijven uitdragen en ondersteunen.

Namens Sterpunt Inclusief Ondernemen: Proficiat Argos!

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads