Promotie van levenslang leren

Op het OECD-Local Employment and Development Forum van 11 december 2019 in Antwerpen werd het andermaal scherp gesteld: onder de druk van technologische veranderingen, demografische leeftijdsverschuivingen en de globalisering komt levenslang leren steeds opnieuw om de hoek kijken als 'must' voor elk van ons.

We maken ons er te gemakkelijk vanaf met "het zal mijn tijd wel duren". Fout. Want 4/5 van de jobs die bij aanvang van je loopbaan bestonden, zullen er niet meer zijn op het einde van je carrière. Het gaat snel. Zeer snel. Er is vandaag een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid. Zowel het beleid, de ondernemingen als de personen zelf dienen de handschoen in de ring op te nemen.

Het is verontrustend te moeten vaststellen in studies dat de beroepspopulatie in kwestie, in wezen niet bereid is om vrije tijd te spenderen aan dit levenslang leren. Het moet kunnen gerealiseerd worden binnen de arbeidstijd. Raar is dat. Het gaat om je eigen beroepsmatige ontwikkeling die je paraat en inschakelbaar houdt op die veranderende arbeidsmarkt. Het is niet enkel ten voordele van het bedrijf, maar levenslang leren komt ook de medewerker individueel ten goede. Het is dus niet vanzelfsprekend dat werknemers mogen verwachten dat bijscholing en opleiding volledig moeten worden gedragen door overheid en onderneming, terwijl werkzoekenden onder druk van penalisering worden gepusht.

Vijf succesfactoren werden ons voorgehouden rond het levenslang leren: maak het tot een integraal onderdeel van je totale beleid; verbind het leren met de daadwerkelijke vaardigheidsnoden van het moment; verbeter de kwaliteit en de impact van de bijscholing; zet een passende en duurzame financiering op; versterk vanuit de overheid het beleid errond.

Een actieve leercultuur staat dus bovenaan de agenda van 'to do'. Op Sterpunt Inclusief Ondernemen leven al enkele ideeën, geïnspireerd op de voorbije 'Dag van de Jobcoach'. Wordt vervolgd in 2020.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads