Opinie: Influencer

Influencers voor jobmatching 

Straf! De influencer die via sociale media jongeren in Brussel in geen tel op straat krijgt. Influencers zijn personen die door duizenden worden gevolgd op de sociale media. Ze filmen hun eigen doen en laten en zijn zo leuk, grappig,....dat ze anderen inspireren met hun gedrag. Ze worden ook al betaald door sponsorende bedrijven in ruil voor een bepaalde outlook, kledij, stellingname...want zij blijken degenen te zijn die het koopgedrag van de toekomst bepalen.

VDAB is vandaag voorzichtig aan het verkennen wat het zou betekenen, mocht elke werkzoekende een soort budget of een kredietlijn beschikbaar krijgen om zelf te kiezen via welke stappen hij op de arbeidsmarkt geraakt. Gedaan met tenders. Geen ellenlange administratieve procedures! Geen afwachten meer tot VDAB of GTB de passende toeleiding in een vlotte flow krijgt voorzien. Dienstverstrekkers krijgen op basis van kwaliteitsnormen een mandaat voor hun dienstverlening die door VDAB wordt opgevolgd. De rest is aan de werkzoekende en aan de leerloopbaner.

Als dienstverstrekker moet ik dus best op zoek gaan naar influencers. Maar wie zou daarvoor in aanmerking komen? Bedrijfsleiders of hun HR-dienst die goeie ervaringen delen? Een werkzoekende op Facebook die zijn ervaring deelt? Een medewerker die zijn gedurfde stappen vertelt? Het gebeurt al, maar te weinig. Misschien moeten we opleidingsmodules ontwerpen rond het maken van degelijke filmpjes en het gebruik op sociale media? En gaan we hen ook betalen voor hun storytelling, op basis van hun aantal volgers? Of steken we dan een grens over?

De essentie blijft: werkzoekenden en bedrijven meer stem geven in hun arbeidsverhaal; deze stem vertaald krijgen in het mediatieke gebeuren, zodat deze stemmen impact krijgen. Want via de media wordt vandaag het perspectief gemaakt. Volg je nog?

Bert Boone
21 november 2017

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
10 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.

Downloads

21 november 2017