Naar een sterk sociaal investeringsperspectief. Inclusieve sociale bescherming en een actief arbeidsmarktbeleid in Europa.

Onder deze titel levert Idea Nicaise, HIVA KU Leuven, een bijdrage in De Gids op maatschappelijk gebied (november 2019). Samen met een collega stelt hij dat een betere sociale bescherming noodzakelijk is zodat mensen niet in een afhankelijkheidssituatie zouden terecht komen. Tevens stellen beide onderzoekers ook de kwaliteit van het actieve arbeidsmarktbeleid in vraag. Ik heb enkele keren mijn ogen open getrokken, omdat dit onderzoek onderbouwt wat gevoelsmatig, vanuit de buik, wordt aangevoeld.

Er wordt een contrast waargenomen in de literatuur over actief arbeidsmarktbeleid. Terwijl het sociale investeringsparadigma kwalitatief hoogstaande maatregelen voorschrijft om duurzame integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen, kondigt het conservatieve 'onderklasse' paradigma persoonlijke plichten aan, waarbij arbeidsverhoudingen en sancties als disciplinerende instrumenten worden gebruikt.......Terwijl de Europese Commissie sociale overdrachten voorschrijft die genereus zijn om werklozen in staat te stellen te investeren in hun eigen vaardigheden, gezondheid, mobiliteit,etcetera. ..wordt dit paradigma van sociale investeringen tot nu toe weinig gehanteerd in de politieke arena.

De studie komt tot de bevinding dat meer fatsoenlijke sociale uitkeringen mensen niet in de langdurige werkloosheid opsluiten. Ze zorgen voor onmiddellijke armoede verminderende effecten zonder dat de afhankelijkheid toeneemt of blijft toenemen.

In functie van een hoogwaardig actieve arbeidsmarktbeleid van de toekomst schuiven zij enkele criteria naar voor: meer gediversifieerde aanbiedingen (met meer onderwijs en opleiding, vrijwilligerswerk en sociale ondersteuning); meer holistische benaderingen; voortbouwen op intersectoraal partnerschappen tussen arbeidsmarkt, onderwijs en opleiding, gezondheidszorg en sociale diensten; meer flexibele, open trajecten; betrokkenheid van maatschappelijke organisaties die ingebed zijn in lokale gemeenschappen; meer inspraak voor klanten; meer respect voor hen en geen actieve arbeidsmarkt programma's zonder behoorlijke sociale bescherming .

Hopelijk weet ook Vlaanderen dergelijke studies niet aan de kant te schuiven, maar ze inspirerend te gebruiken.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads