Leerloopbaanbegeleiding. What next?

Man op loopbaanpad

Het is me wat. Al die technische namen die -met onderscheidend vermogen- hetzelfde betekenen. Niet met leerloopbaanbegeleiding, wanneer het GOAL-projectteam het goed aanpakt. Vrijdag 19 januari 2018 gaven zij in een slotconferentie hun blauwdruk af aan minister Crevits. Het moet gezegd: het is een initiatief met perspectief. Veel consensus rond de tafel, met praktijkmensen en beleidsontwikkelaars. Alleen moet ook de Vlaamse regering het nu nog belangrijk genoeg vinden. Vanuit het beleidspanel mocht Sterpunt Inclusief Ondernemen mee aan tafel.

Leerloopbaanbegeleiding staat voor "een onafhankelijke en autonome dienstverlening die volwassenen met een leervraag of leernood op weg helpt naar een passend opleidingsaanbod, waarbij objectieve informatie wordt verstrekt over leermogelijkheden die passen binnen de persoonlijke omstandigheden van de volwassene." (uit de blauwdruk). Deze expertenservice, vandaag nog projectmatig opgezet via het Erasmus+ project GOAL, is een welkome dienstverlening in Vlaanderen voor het complexe, dynamische landschap van opleidingen. Met gemiddeld twee gesprekken en tussendoorse microcontacten slagen begeleiders erin om volwassenen correct te ondersteunen voor een juiste opleidingskeuze. En met oog voor kwetsbare mensen. Een verdienstelijke wijze om ons levenslang leren effectief te maken en niet te verzanden in een consumeren van opleidingen.

Vlaanderen scoort niet goed in Europese context inzake levenslang leren. De vooropgezette doelstelling 2020 mag men eigenlijk al opbergen, want de neerwaartse trend inzake levenslang leren in Vlaanderen maakt het eindobjectief onhaalbaar. Niet getreurd evenwel. Er is nog 2030. Maar dan mag de Vlaamse regering niet meer aarzelen. Het gaat om een bescheiden investering die helpt voorkomen dat opleidingen worden geconsumeerd. De vorming krijgt een inpassing in een breder objectief dat de volwassene wapent in zijn loopbaanontwikkeling om bij te blijven. Ook voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt met een ondersteuning op maat.

Is dit concurrentie voor de loopbaanbegeleiders of arbeidsconsulenten? Ik geloof het niet. Wanneer de focus van leerloopbaanbegeleiding scherp gesteld blijft, liggen hier uitnemende samenwerkingskansen. Voor arbeidsconsulenten en loopbaanbegeleiders vertrouwd met de arbeidsmarkt, is het zeer moeilijk om volledig up-to-date te blijven inzake de veelheid van opleidingsvloeren en een passend aanbod voor elke betrokkene. Wie kan nog garanderen dat hij op elk ogenblik over alle informatie beschikt?

Deze leerloopbaangeleiders zijn perfect inschakelbaar binnen langere trajecten. Als expert zijn ze de geknipte persoon om samen met de betrokkene met leernoden passende antwoorden uit de mouw te schudden, waardoor een traject de juiste koers vindt. Hou ze dus in de gaten en bewerkstellig een vlotte samenwerking die tijd en kosten bespaart doordat uw deelnemer de juiste keuzes met een zinvol perspectief maakt.

Bert Boone
22 januari 2018

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads