Voor de komkommertijd: quota of geen quota

komkommer

De quota-thematiek is een periodiek terugkerend debat dat telkens weer onbeslist in de schuif van beleidsontwikkelaars belandt.

Vandaag kan er echter een tandje worden bijgestoken. De krapte op de arbeidsmarkt geeft voer om werkzoekenden nog wat meer te activeren.

Maar ook werkgevers kunnen worden geactiveerd. Hun medewerking aan het werkplekleren wordt cruciaal voor de slaagkansen van de arbeidsinschakeling van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Op een recente transnationale meeting in Budapest krijg ik zeer relativerende feedback over al of niet quota. Het wordt me helder dat we dit debat in België polariserend aanpakken: quota of geen quota. Terwijl het in wezen maar om een instrument gaat dat best in een grote korf van tewerkstellingsmaatregelen kan passen.

Wanneer we zien dat op de arbeidsmarkt het volume aan beschikbare arbeidskrachten beperkt is, dan wordt het zaak dat zij die willen werken (en de Werkplekarchitecten begeleiden er duizenden) ook echte werkkansen krijgen.

Werkgevers moeten kunnen kiezen of ze aan dergelijk werkpleklerenproject willen meewerken, dan wel dat ze deze beleidskeuze ondersteunen met een financiële vergoeding, hoe beperkt ook.

Laat het ons niet langer benoemen als boete of  penalisering. Het is een vrije keuze. Vandaag betaalt een werkgever ook een outplacementvergoeding, wanneer hij een samenwerking stopzet met een medewerker. Met de gestorte middelen kan dan een inplacementfonds worden ontwikkeld om versterkende   dienstverlening voor werkervaringskansen van kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt daadwerkelijk mogelijk te maken.

Op dit idee staat geen patent.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads