Ik wil gewoon werken!

'Ik wil gewoon werken!' is meer dan een wervende titel van een boek. Guy Tegenbos vindt het een goed boek over het maatschappelijk belang van re-integratie na ziekte. De samenstellers, Fons Leroy en Wendy Ranschaert, slagen erin om met diverse bijdragen de aandacht van de lezer op scherp te stellen of om hem te inspireren en ermee aan de slag te gaan. Op 12 december werd het onder ruime belangstelling voorgesteld.

'Het is heerlijk dat werken mij weer nuttig doet voelen.'(Veerle) 'Doordat ik terug aan werk kan denken, voelde ik me gewoon veel beter. En dat had een effect op zoveel facetten van mijn leven. Het gaf tonnen energie.' (Maria)

'De sociaal verzekerden begeleiden bij hun re-integratie op de arbeidsmarkt is geen doelstelling op zich en die dienstverlening mag niet worden teruggebracht tot alleen maar de noodzaak om het budget van sociale zekerheid te beheersen door de uitbetaalde vergoedingen te beperken.' (François Perl)

'Slecht werk maakt mensen ziek en zorgt ervoor dat zieke mensen ook niet terug aan de slag kunnen. Goed werk houdt mensen gezond en is een plek waar gezondheid zelfs kan worden verbeterd. Een geïntegreerd beleid dat gericht is op het verbeteren van de gezondheid via gezond werk is dus nodig. Dus naast de werknemer dient ook de werkgever 'empowered' te worden.' (Lode Godderis)

'Want werk heeft een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Werkenden voelen zich doorgaans gezonder en meer tevreden dan niet-werkenden. Deze vaststelling geldt niet alleen voor gezonde mensen in beroepsactieve leeftijd, maar ook voor vele mensen met een beperking en voor de mensen met veel voorkomende (mentale) gezondheidsproblemen en mensen in de invaliditeit.' (Els Wouters)

'Maatschappelijke erkenning en re-integratie beperken tot betaalde arbeid is evenwel om enkele goede redenen misplaatst. Vooreerst is informele arbeid van grote intrinsieke, persoonlijke, sociale en morele waarde voor de persoon in kwestie. Ook niet betaalde arbeid heeft een verbindende kracht, wat goed is voor de cohesie van een samenleving' (Paul Callewaert)

Opgewarmd? Nu nog het boek lezen!
Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
14 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.