"I want you to panic" (Greta Thunberg)

Het is straf hoe jongeren vandaag de beheerders van onze maatschappelijke systemen hulpeloos doen reageren. Kijk maar naar alle klimaatverdriet. Fons Van Dyck maakt het helder in De Standaard Magazine van dit weekend 2 maart 2019. "Vandaag denkt 1 op de 2 Belgen anti-systeem". Wat zou dit kunnen betekenen, vertaald naar de Vlaamse arbeidsmarkt?

Te veel politici blijven in de fout gaan door eenrichtingsdenken: er is een mismatch. De werkzoekende moet geactiveerd. Bij onwil moeten er sancties komen. Iedere werkzoekende moet een schoonmaakjob (knelpunt) aanvaarden, want daarvoor zijn geen competenties nodig. Iedere laaggeschoolde kan dat. Het is een selectie van wat ik op enkele dagen tijd voor ogen krijg. Jammer. Want het zijn halve waarheden die niet de oplossing in zich dragen.

Nog steeds wordt ervan uitgegaan dat er quick wins zijn te maken die afdoende antwoorden bevatten voor de arbeidsmarktkrapte. Het zal niet lukken. De spanning is te groot. De verwachtingen op de werkplek zijn vandaag dermate hoog dat menig werkende alle zeilen bijzet om bij te blijven. Burn-out en langdurige afwezigheden zijn eerste tekenen hiervan. Ze worden niet ernstig genomen. Vacatures geraken inderdaad niet ingevuld. Het aantal inactieven stijgt.

Een van de volgende dagen lanceert het ESF Vlaanderen een oproep die eindelijk een ander signaal geeft. Zestien miljoen euro aan Vlaamse en Europese middelen wordt geïnvesteerd om outreachend te werken. Ik hoor het u al denken: out..wat? Het gaat om vindplaats gericht werken. Daar werken , begeleiden en bemiddelen waar die inactieven vandaag bewegen en actief zijn. De projecten zijn lokaal georiënteerd, bottom-up en liefst in een samenwerkingsverband. Met alle organisaties die linken hebben met mensen die de weg naar de arbeidsmarkt dreigen te verliezen. Het is een gedurfde poging die toont dat men wil investeren in mensen.

Blijft uiteraard de vraag of het werkveld de samenwerkingszin vindt: VDAB, gemeenten, steden, ngo's, GTB, dienstverlenende organisaties, bedrijven en sectoren,.... zij dienen verder te kijken dan hun organisatiegrenzen en - belangen. Want zover staan we nu. Als we geloofwaardig willen blijven, zullen we samen antwoorden en oplossingen moeten bieden.

Panikeren hoeft niet, als er vandaag actie wordt ondernomen. En daar heeft elkeen zijn steentje in bij te dragen.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads