Digitalent Werkt

"Mensen maken het bedrijf"

Het is een soft statement wanneer een van de Werkplekarchitecten ermee zou komen aandraven in een bedrijf. De uitspraak krijgt een heel andere betekenis wanneer de gedelegeerd bestuurder van Voka ze voor zijn rekening neemt. Hans Maertens legde bij de voorstelling van 'Digitalent Werkt' in Gent enkele heldere definities en keuzes op tafel. Het illustreert nog maar eens het belang dat groeit rond het werkplekleren vandaag.

Maertens opende met de stelling dat de werkplek de beste leerschool is. "Werkplekleren is meer dan een stage. Een stage is, doen wat er geleerd is op school, het omzetten in de praktijk". Werkplekleren gaat verder. Het gaat om het leren op de werkvloer. Naast alle werkplekleerformules is duaal leren daarbij een vorm van werkplekleren met een volwaardig diploma op het einde van de rit.

Zijn pleidooi voor werkplekleren kadert in de krapte op de arbeidsmarkt, waarbij nu de economische groei gewoonweg wordt afgeremd door een gebrek aan beschikbare arbeidskrachten. "We mogen niemand verliezen op de arbeidsmarkt". Fons Leroy treedt dit bij: "9 op 10 bedrijven kunnen niet groeien bij gebrek aan personeel".

Bedrijven vinden niet de geschikte mensen; daarom wordt de confrontatie met mensen die om allerlei redenen een afstand tot die arbeidsmarkt hebben, een na te volgen piste. Voka ondersteunt dit ten volle en biedt met Welt een kader aan. Niet onbelangrijk gaat Maertens ook in op het belang van kwaliteit: "jonge mensen goed vormen betekent ook goede mentoren, goede werkvloeren". En daar ligt nog een hele weg voor sensibilisering en coaching.

Ps: www.digitalentwerkt.be is de eerste gratis digitale jobbeurs voor werkplekleren in Voka Oost-Vlaanderen. Bereikbaar van 1 tot 31 december, biedt het een antwoord op mogelijke leerplaatsen, op zoek naar talent.

Bert Boone
5 december 2017

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
6 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.