De collectieve intelligentie

De collectieve intelligentie bij het activeren van beroepsinactieve personen. Het is een hele mond vol. Maar de ESF Vlaanderen is erin geslaagd om een 70-tal project actoren te verzamelen op de kickoff van een projectoproep die 10.000 mensen activeert op weg naar werk.

De cijfers, aangebracht door Steunpunt Tewerkstelling WSE, klonken alvast overtuigend. De favoriete vijvers voor arbeidskrachten zijn zo goed als leeggevist. Tegen 2028 is er alleen al voor 55-plussers een oplopende vervangingsvraag van 400.000 mensen. Vandaag zijn deze te vinden bij een 95.000 werklozen en 872.600 niet-beroepsactieven. Ruim 600.000 van deze groep zijn weliswaar inzetbaar, mits er intensief met hen een traject wordt afgelegd.

De project actoren gingen niet over een nacht ijs. De meesten kozen voor sterke lokale partnerschappen om deze uitdaging aan te gaan. Want in het werkveld is afdoende geweten dat er nog tal van drempels zijn die een duurzame tewerkstelling belemmeren. Mobiliteit, betaalbare kinderopvang, taalvaardigheid,..het zijn de meest in het oog springende.

Het enthousiasme, de gedrevenheid en de expertise zijn voelbaar aanwezig. Het ESF liet dit illustreren met workshops van tal van innovatieprojecten die de afgelopen jaren experimenteerden en veelbelovend de resultaten haalden. De moeite om er verder mee aan de slag te gaan. Met de creatie van een lerend netwerk krijgen de actoren ook de kans om permanent kennis te delen en samen collectief intelligente oplossingen te vinden voor deze activering.

De vraag blijft of de Vlaamse arbeidsmarkt regisseur en het lokale beleid de acties ook effectief en efficiënt kunnen ondersteunen. Minimale administratieve plichtsplegingen, een vlot instapproces en een degelijke monitoring zijn cruciale succesfactoren. De actoren beseffen maar al te goed dat een trajectbegeleiding ook maar slaagkans heeft, wanneer eenmaal de motivatie er is, er ook onmiddellijk aan de slag kan worden gegaan. Zo niet, dan hebben we de kans gemist om naar deze beroepsinactieven een goede eerste indruk te maken. We vertrouwen erop dat VDAB en het lokale beleid de collectieve intelligentie etaleren.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads